Hoppa till innehåll

Mina favoritresmål

april 14, 2013

dubrovnik kroatienDubrovnik – Kroatien

Varför kommer det sig att jag tipsar om denna Kroatiska pärla och dess äldre stadsdelar? Svaret är enkelt: ingenstans fick jag uppleva en sådan känsla som när först fångade den första synen av utsikten över staden Dubrovnik. Den är minst sagt makalös. Den blir extra tydlig när man går upp på stadsmuren som omger staden. Väl på stadsmuren har du en bedårande utsikt över havet. Man kan riktigt föreställa sig hur invånarna i denna stad måste ha känt sig för alla dessa år sedan: som kungar av världen, gudar av Medelhavet. Det är inte lätt att beskriva denna känsla. Foton gör inte staden rättvisa, utan den måste besökas.

En kort historia av Stadens historia… Denna muromgärdade stad beskrevs av Lord Byron ”Pärlan i Adriatiska havet”. Platsen där staden grundades kallas på 600-talet Ragusium av medborgarna i romarriket. Det var under skydd av det bysantinska riket mellan 867 och 1205, Venedig tills 1358, Ungern tills 1526, och Osmanska riket till 1806, men förblev i stort sett självstyrande som en oberoende stat, mycket på grund av en viktig handel. Dubrovnik hade till exempel under 1500-talet en av de större handelsflottorna runt Medelhavet, inte illa för en så pass liten stad som det faktiskt är. Napoleon avskaffade republiken Dubrovnik 1808 och Wienkongressen överlät Dubrovnik till Österrike 1815. Efter första världskriget skapades ett kungarike med serber, kroater och slovener. Detta kungarike är det som senare blev Jugoslavien. Italienska och tyska styrkor ockuperade staden under andra världskriget. 1991, när Kroatien förklarade sig självständigt från Jugoslavien, belägrade och bombade serbiska styrkor Dubrovnik och lyckades förstöra många platser av stor historisk betydelse. Det har nu helt restaurerats till sin forna glans.

Amsterdam – Holland

Här i Amsterdam finns inte bara Red Light District och coffeshops utan även mycket mycket mer. Amsterdam, världsberömt för sina pittoreska kanaler och den imponerande arkitekturen från 1600-talet, en period som ofta kallas för det ”gyllene århundradet”. Amsterdam är Hollands gnistrande hjärta och kommer definitivt att få ditt blod att pumpa. Här kan man titta på gammal arkitektur eller varför inte festa dagarna i ända. Invånarna i Amsterdam är välförtjänt stolta över sin stad och vackra centrum. Ta ett flyg till Amsterdam! Vad det än är du letar efter det kan hittas här, i en avspänd atmosfär som är exklusivt för denna monumentala Metropol.

Berlin – Tyskland

”Alla kulhål i världen, kan du hitta i Berlin”. Inte riktigt, men nog är det en hel del. Det första och andra världskriget, det kalla kriget, Berlinmuren… Berlin är Europas historia under 1900-talet. Du ser och känner detprecis överallt. Men vad man ser och känner är också en nyfödd kulturhuvudstad av Europa. Åka dit och uppleva historien, kulturen, människorna , parterna, den avspända atmosfären, allt detta är något vi rekommenderar. Berlin är till och med mer än vad berlinarna själva förväntar sig.

Utseendet på staden Berlin går att härleda till Tysklands historia under 1900-talet framför allt. Var och en av de nationella regeringarna baserade i Berlin från 1871 i och med det tyska riket, den Weimar-republiken, Nazityskland, Östtyskland och nu återförenade Tyskland har inlett ambitiösa byggnadsprogram, alla med sin egen särskiljningsförmåga. Berlin blev sönderbombat under andra världskriget och många av de gamla byggnaderna som faktiskt ungick bomberna blev å andra sidan rivna under 1950- och 1960-talet i både väst och öst

Grekland – Meteora

Meteora innebär svävande i luften. De första som bosatte sig här var bysantiska munkar under 900-talet. De bodde i sprickor och grottor längs klipporna för att tillbringa tid med Gud. Efter ett antal hundra år hade dessa munkar hunnit bygga 20 kloster där. De höga klipporna var perfekt för dessa munkar. Det enda sättet att nå dessa kloster var med enda stegar och linor. Under 1920-talet höggs steg ut göra de mer lättillgängliga. Nuförtiden återstår endast få kloster.

Bästa tiden att att åka hit är under maj och juni, då vädret är som allra trivsammast då. Passa på att lära dig mer om den grekiska ortodoxa kyrkan.

Till Meteora tar du dig bäst med buss från Aten, Thessaloniki eller Trikala.

Burj Khalifa – Dubai

Burj Khalifa är den högsta byggnaden på planeten och mäter över 828 meter. Du kan njuta av de fantastiska scenerna i Dubai från toppen av denna skyskrapa. Här finns världens högst belägna restaurang på våning 122. Vänta inte utan ta flyg till Dubai nu.

Först hette byggnaden Burj Dubai, men namnet ändrades precis innan invigningen till Burj Khalifa. Byggandet inleddes den 21 September 2004, med yttre strukturen klar den 1 oktober 2009. Burj Khalifa öppnade officiellt den 4 januari 2010, och är en del av det nya Downtown Dubai på den ”första Interchange” längs Sheikh Zayed Road, nära Dubais främsta affärsdistrikt. Tornets arkitektur och ingenjörskonst utfördes av Skidmore, Owings och Merrill i Chicago. Primära entreprenören var Samsung C & T i Sydkorea.

Annonser
Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: